Co se vysílá, co se píše, co se děje...

KT 37 - téma "Sebepřijetí" a informace o Signálech

10. 9. 2009 17:00

V novém čísle KT čeká na čtenáře překvapení a novinka: první číslo pravidelné čtvrtletní přílohy Křesťan a politika. Jaký dárek dostane papež od našich biskupů, až přijede do Česka? KT byl přímo u jeho výroby. Domácí zpravodajství zaznamenalo diskusi o „pronájmu dělohy“, redaktoři zavítali to Traplic nedaleko Velehradu, kde olomoucký arcibiskup posvětil ojedinělou sakrální stavbu, navštívili také konferenci o evangelizaci v digitálním světě, kterou pořádaly Signály.cz a v neposlední řadě KT „zve“ na ojedinělou eko-akci Do kostela na kole! Zahraniční rubrika upozorňuje na „katolického politika, který je na koni“, stavbu nového kněžského semináře na Kubě a přibližuje v seriálu o papežských cestách někdejší návštěvu Benedikta XVI. v Kamerunu, Angole a Brazílii. Tematická dvoustrana je věnována sebepřijetí - schopnosti vidět pravdu o sobě. KT navštívil farnost v Kladně. Jak žije církev ve městě, které dříve komunisté stavěli na odiv ve své propagandě? Noviny uzavírá rozhovor s autorkou medaile vydané k papežově návštěvě ČR Danielou Kartákovou. KT vychází s přílohou Doma a TV a rozhlasovým programem.

Zejména pro mládež je radno doporučit velmi aktuální téma Sebepřijetí. Většina lidí se domnívá, že nedokáží druhé lidi milovat, protože jsou příliš zahleděni do sebe. Opak je pravdou. Jsme egoističtí a sobečtí právě proto, že jsme ještě dostatečně nevyjádřili souhlas s přijetím sebe sama takoví, jací jsme. Dostatečně nesebepřijatý člověk pak často má rád z povinnosti, ale nedokáže se pro druhé(ho) vydat, ač se může snažit sebe víc. Nemůže totiž řešit život ostatních lidí, nevyřešil-li dostatečně sám sebe. Pravá láska je nesobecká. Nehledá svůj prospěch. Nehledá svých věcí, neboť je již nalezla.

Jak se vypořádat s problémem sebepřijetí naznačuje v 37. čísle Katolického týdeníku např. P. Jan Regner ZDE nebo psycholog Petr Šmolka ZDE.

Zaručený návod však neexistuje a zdravé sebepřijetí většinou vyžaduje čas, zrání a trpělivost sama se sebou. V některých případech pomůže až vhodně zvolená terapie.

Pro dospívající radno doporučit texty, které lze nalézt například na webu www.vira.cz. Zde jsou odkazy na vybrané kapitoly z knih:

Walter Trobisch: Miluj sám sebe

Józef Augustyn: Kde jsi, Adame?

Anselm Grün: Moc nad bezmocí

 

Zobrazeno 1399×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka