Co se vysílá, co se píše, co se děje...

Jak vypadají Vánoce v řeckokatolické církvi, Estonsku nebo na Haiti?

18. 12. 2011 6:00

Z programové nabídky Radia Proglas a TV Noe v týdnu od 19. - 25. 12. 2011.


» Proglas


Dvanáctou  část vzdělávacího pořadu Katecheze v dějinách a současnosti tentokrát věnujeme předávání víry katechezí. Poslouchejte v pondělí 19. prosince v 16 hodin.

Magdazín na téma Když Pán zavolá… s Ondřejem Mléčkou a P. Bonaventurou Ondřejem Čapkem uvedeme ve středu 21. prosince o půl desáté dopoledne.

V dalším magazínu Pod slunečníkem představíme projekt První úspěch, který realizuje občanské sdružení Tripitaka. Projekt se zaměřuje na mladé lidi vyrůstající bez rodin, na mladé lidi, kteří opustili dětský domov nebo výchovný ústav, nemají rodinné zázemí, jsou bez práce a jsou ohroženi sociálním vyloučením. O tom všem ve čtvrtek 22. prosince v 9.30.

Ve čtvrtek 22. prosince ve dvaadvacet hodin vysíláme pořad studia Kristián o neslyšící vzpěračce Julii Švecové.

Pořad Všimli jsme si naladíte v pátek 23. prosince ve čtyři hodiny odpoledne. Jeho tématem budou Vánoce v řeckokatolické církvi.

Schola Gregoriana Pragensis pod taktovkou Davida Ebena letos natočila album s adventními zpěvy – v premiéře vám je nabídneme v sobotu 24. prosince v rámci hudební siesty. Vedle gregoriánského chorálu zazní i jednohlasé a vícehlasé duchovní písně, které odrážejí vliv franko-vlámské polyfonie 16. století. Nahrávka čerpá ze starých rukopisů – Kodexu Speciálníku a Kodexu Franus. Nalaďte si sváteční štědrodenní siestu pět minut po poledni.

 Sestry františkánky Vojtěcha Zikešová a Hyacinta Jedličková žijí v současnosti v olomoucké komunitě, své životy však spojily jako misionářky s estonským městem Tartu, kde několik let působily v tamní katolické škole. Františkánky svou misii v Estonsku podporují i nyní aspoň na dálku – v přízemí svého kláštera na Hrnčířské ulici v Olomouci zřídily na podzim 2010 kavárnu Õde s estonskými specialitami. Jak se slaví v Estonsku Vánoce? Jak tyto svátky v pobaltské zemi prožívaly české sestry? Uslyšíte na Štědrý večer v 19.45, opakujeme v úterý 27. prosince v 11.05.

 

Vánoce můžeme slavit díky tomu, že se Bůh stal člověkem. Pro člověka je to natolik dobrá zpráva, že už méně uvažujeme nad tím, zda to byl jediný motiv pro Boží vtělení. Proč se Bůh chtěl stát člověkem a co nám tím chce dát najevo? O kráse a tajemství lásky mezi Bohem a člověkem, díky níž můžeme prožívat vánoční radost, hovoříme s P. Pavlem Mayerem z řádu dominikánů. Pořad Bůh a člověk aneb Proč se máme rádi, odvysíláme na Boží hod vánoční o půl jedenácté dopoledne. Reprízujeme ve středu 28. prosince o půl desáté večer.

 

Na konci listopadu navštívil naši zemi haitský kněz P. Rodolphe Balthazar, aby  poznal fungování Charity Česká republika a práci na projektech, které pomáhají těm nejchudším na Haiti. V rozhovoru s Markem Chvátalem se zamýšlí nad aktuální politickou situací ve své zemi a nad reálnou možností otevřené budoucnosti pro tamní mladé. P. Balthazar hovoří také o naději, o tom, jak se na Haiti slaví vánoční svátky a jak k radosti místních dětí přispěli prostřednictvím Charity i obyvatelé Česka. Poslouchejte pořad s podtitulem Vánoce na Haiti v neděli 25. prosince v osm hodin večer, s opakováním ve středu 28. prosince v 11.05.

 

Když se starší stará o mladšího – jak je to u kněží? Pořad s tímto podtitulem natočila v Olomouci redaktorka Radka Rozkovcová. Hosty budou P. Antonín Kryl, kněz v důchodu a P. Antonín Basler, farář od sv. Michala, který se o P. Kryla stará. Jak společně slaví Vánoce? Poslouchejte na Boží hod vánoční o půl desáté večer. Reprízujeme ve čtvrtek 29. prosince pět minut po jedenácté dopoledne.

 

 

V aktuálním týdnu vysíláme v přímém přenosu následující bohoslužby:

v úterý 20. prosince v 18.00 mši svatou ze studia Proglasu, ve čtvrtek 22. prosince v 18.00 mši svatou z kostela sv. Augustina, v pátek 23. prosince 18.00 mši svatou z kostela sv. Vojtěcha v Českých Budějovicích-Čtyřech Dvorech, v sobotu 24. prosince ve 21.30 mši svatou z kostela sv. Cyrila a Metoděje v Ostravě-Pustkovci, v neděli 25. prosince v 9.00 mši svatou z kostela Nanebevzetí Panny Marie v Havlíčkově Brodě.


Vysílání Radia Proglas je možné poslouchat on-line. Vysílací frekvence pro jednotlivé regiony a také mnoho zajímavých informací najdete na internetové adrese www.proglas.cz.

 

» TV Noe



V pondělí 19. 12. ve 20:00 můžete zhlédnout pořad z řady "Mučedníci dvacátého století"  Cesta k církvi - Život a osud otce Alexandra Meně.

Zklidněte své srdce a spolu s polským charismatikem rozjímejte při duchovní promluvě. Sledujte Post Scriptum s P. Bogdanem Stępniem ve čtvrtek 22.12. ve 21:15.

Oslavte půlnoční mši svatou v přímém přenosu z baziliky sv. Petra v Římě, v sobotu 24.12. ve 22:00.

Vysílání TV Noe je možné sledovat on-line. Více informací, podrobný program a pozvánky na akce najdete na internetové adrese www.tvnoe.cz.

 

 

Zobrazeno 1535×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka