Co se vysílá, co se píše, co se děje...

O postní době, přátelství, ale i o smutku a rodičovství

6. 3. 2012 15:37
Rubrika: Víra.cz

Další výběr zajímavých článků z webu vira.cz.


Postní doba nás zve na cestu domů

Co je náplní a účelem postní doby? Co a proč v postní době dělat?! Samotný název tohoto čtyřicetidenního období není zcela jednoznačný. Půst jako takový totiž není jeho jedinou náplní…

 

Modlitba - prostředek komunikace s Bohem

V modlitbě musí jít o naprosté setkání osob. Jestliže se před Bohem přetvařuji, nebudu s ním nikdy skutečně komunikovat, nikdy se opravdu modlit, nikdy ho skutečně nepoznám a nepocítím, že on zná mne. Vztah víry bude vždy v nejlepším případě povrchní, naplněný zbožným klišé, náboženskými fantaziemi a klamy.…

Když se jednou skutečně Bohu otevřeme - ne se sevřenýma rukama, schovanýma za zády, a když se Bůh dotkne hlubin naší bytosti, pak už nikdy nebudeme stejní jako předtím a ani Bůh už nebude takový, jak jsme ho dříve znali.

 

I když jsme sklíčeni…

Každý z nás někdy prochází těžkými životními obdobími… Zamyšlení nad nedělním žalmem - „Měl jsem důvěru, i když jsem si řekl: ‚Jsem tak sklíčen!‘“ (ŽL 116,10)..

 

Někteří rodiče by rádi reklamovali své děti, aneb co je ne/úspěšná výchova?

O výchově jich byly napsány tisíce a většina z nich osobami znalými a zkušenými, nicméně v nich snadno najdeme ke každému tvrzení i tvrzení naprosto protikladné. Do stejných rozpaků nás uvádějí názory, které sbíráme tu či onde, včetně příkladů ze života. Komu tedy máme důvěřovat? Kde lze najít recept na úspěšnou výchovu?

Každý člověk je naprosto jedinečný, a proto je tolik úspěšných výchov, kolik je na světě lidí. Chápeme také, že zde na zemi o žádné výchově nemůžeme prohlásit, zda je úspěšná, nebo ne. Ve výchově se nikdo nemůže chlubit, že uspěl, ani naříkat, že ztroskotal. A nikdo také nemůže říci, že s výchovou už skončil.

 

Přátelé nejsou dokonalí lidé

"Přátele milujeme kvůli jejich nedostatkům, protože rádi objevíme u druhého nějakou tu chybičku."

Tak jako v každém jiném vztahu dochází i v přátelství k okamžikům ztráty trpělivosti, k impulsům hněvu, smutku, uzavřenosti a sobectví. Přestože se přítel snaží být ušlechtilý a štědrý, podléhá občas různým slabostem. Přátelé si nic nepředstírají, a proto také všední životní obtíže odhalují jejich křehkost.

 

Často nás nudí práce, studium, rodina, média, umění i náboženství…

Záplava zboží a silných zážitků na nás útočí ze všech stran! Současná civilizace nás připravuje o přirozenou schopnost žasnout a nadchnout se.

 

Vlajka pro Tibet

Dne 10. března 1959 bylo ve Lhase, hlavním městě Tibetu, násilně potlačeno povstání proti čínské okupaci, po kterém zůstalo 80 000 mrtvých Tibeťanů.

V reakci na toto smutné výročí vznikla v západní Evropě v polovině devadesátých let dnes již celosvětová akce „Vlajka pro Tibet“, ke které se Česká Republika pravidelně připojuje od roku 1996.

Dohoda z roku 1951, která Tibetu přiznávala autonomii, nebyla ze strany komunistického vedení Číny nikdy dodržena, a tak nenásilný boj za přežití a zachování národní identity pokračuje z velké části právě díky podpoře mezinárodního společenství.

 

 

Zobrazeno 977×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka