Co se vysílá, co se píše, co se děje...

Zbraně v kostele

1. 4. 2012 12:27

Z programové nabídky Radia Proglas a TV Noe v týdnu od 2. do 8. dubna 2012.


» Proglas

Vysílání Radia Proglas je možné poslouchat on-line. Vysílací frekvence pro jednotlivé regiony a také mnoho zajímavých informací najdete na internetové adrese www.proglas.cz.

 

Nový vzdělávací cyklus nabízíme v našem vysílání od pondělí 2. dubna. Hostem redaktora Petra Pospíšila bude profesor Martin Weiss, vedoucí katedry církevních dějin na Teologické fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Cyklus s názvem Církev a válka začíná částí nazvanou Zbraně v kostele. Naladíte v 16.00.

 

K poslechu Noční linky na téma Medializace sexuálních skandálů zve v pondělí 2. dubna otec Martin Holík. Čtete v novinách nebo na internetu polemiky, útoky, obrany a nevíte, co si o tom myslet? Co mám dělat já, co má dělat církev? Poslouchejte od 22.30 večer a zapojte se telefonicky do vysílání.

 

Hostem Ireny Kintrové v Kafemlýnku bude Ludmila Štěpánková z brněnského Centra naděje a pomoci. Rozhovor na téma Jak mluvit s dětmi o sexu naladíte v úterý 3. dubna v 9.30.

 

Cyklus o biblických povoláních vysílaný v rámci Barvínku se tentokrát zaměří na kněze. Co měli na starosti starozákonní kněží? Jak se liší kněžství v křesťanství a v judaismu? Byl i Ježíš knězem? Odpovědi uslyšíte v dětském magazínu v úterý 3. dubna v 16.00.

 

Olomoucké studio se do vysílání přihlásí v úterý 3. dubna. Pořad s podtitulem Kříže - cesty - sochy - krajina - lidé naladíte od 22.00. Hovoří Pavla Kačírková a Jan Ambrůz z občanského sdružení Jiná krajina.

 

Pro pořad Vítejte, senioři! 4. dubna od 9.30 připravil olomoucký redaktor Marek Chvátal rozhovor s Malcolmem Paynem, poradcem v oblasti politiky a rozvoje v St. Christopher´s Hospice v Londýně.

 

V dalším pokračování pohádkového seriálu Než zazvoní zvonec princ Radek propadne závislosti zachraňování princezen. To je sice hezké, ale nese to s sebou i stinné stránky. Například zanedbává kralovaní a zachráněné princezny se vždy urazí, protože žádnou z nich si nevezme za ženu. Existuje lék na jeho zachraňovací chorobu? To se dozvíte ve středu 4. dubna v 16.00.

 

František Sušil - národní buditel a kněz, shromažďoval a vydával sbírky lidových písní z Moravy, ale i Slezska, západního Slovenska a severního Rakouska. Osobnost tohoto sběratele přiblížíme ve Folklorním okénku ve středu 4. dubna v 16.55.

 

Pohybové studio Cyranovy boty se věnuje tanci, ve kterém nacházejí své sebevyjádření lidé s pohybovým postižením. Cílem činnosti studia je naučit se vnímat a chápat své tělo jako prostředek ke komunikaci, k vyjadřování se na jevišti, k prezentaci myšlenek a pocitů skrze taneční divadlo. Cyranovy boty představujeme v pořadu Pod slunečníkem ve čtvrtek 5. dubna od 9.30.

 

Ve pořadu Křesťan a svět přineseme výpovědi patera Günthera Ecklbauera, člena misijního řádu oblátů. Rakouský kněz, který vede řádovou misii v Pákistánu, hovoří o soužití křesťanů s většinovými muslimy, uvažuje o hloubce jejich víry a vnímání křížové cesty a přibližuje, jak mohou věřící v Česku pomáhat. Vysíláme v repríze na Zelený čtvrtek 5. dubna ve 20.15.

 

Ve čtvrtek 5. dubna uvedeme první část velikonočního cyklu olomouckého redaktora Marka Chvátala, který se zaměřuje na události posledních dnů Kristova pozemského života a jejich smysl a význam pro věřícího křesťana. Večer Zeleného čtvrtka byl pro Ježíše z Nazareta jedním z nejtěžších v Jeho životě. Byl smutný až k smrti. Prožíval úzkost, která ho mučila. Abychom mohli pochopit Ježíšův přirozeně lidský strach, potřebujeme se podívat zpět. Evangelia nám totiž ukazují také Ježíše, který prochází středem davu, jenž ho chce kamenovat, nebo vyhání kupce z chrámu a pře se se zákoníky a farizeji. Tématu se přiblížíme od 22.00, kdy vysíláme pořad nazvaný Ježíš a statečnost. Hovoříme s docentem Rudolfem Smahelem z teologické fakulty v Olomouci.

 

Tématem Křesťané a revoluce a postavou Abbé Gregoira se bude zabývat cyklus Poselství osobností křesťanské Evropy v pátek 6. dubna v 9.30.

 

Svatá místa křesťanů v Jeruzalémě navštívíme v rámci relace Všimli jsme si na Velký pátek 6. dubna v 16.00.

 

Na Velký pátek 6. dubna připravuje opět olomoucké studio Radim pořad Ježíš a pravda. Jezuita docent Karel Říha se zeptá, "Co je pravda?", stejně jako se ptal Pontius Pilát Ježíše, když měl rozhodnout o Jeho životě nebo smrti. Pilátova otázka je reakcí na schválně provokativní Ježíšův výrok: "Já jsem se proto narodil a proto jsem přišel na svět, abych vydal svědectví pravdě." Pohled na velkopáteční kříž vzbuzuje pocit zmaru. Jakoby se Ježíš narodil a přišel na svět, aby všechno skončilo tragicky, nešťastně. Jenomže celoživotní Ježíšovo vydávání svědectví pravdě s křížem počítá. A nejen s křížem, i se vzkříšením. Co je tedy ona pravda? Více opět od 22.00.

 

Na Bílou sobotu spočinulo mrtvé tělo Ježíše v hrobě. Je to den zvláštního "Božího odpočinku". A také den náročného mlčení. Ztratili jsme milovanou osobu. Lidský rozum nedovoluje doufat, že se k nám vrátí. Kdyby mohl, řekl by Ježíš: "malověrní, což nevíte, že je psáno..." Přestože by mohl, mlčí. Proč? Snad Ho lépe pochopíme, když se podíváme na Ježíše, který odcházel do samoty a mlčení se modlit, který třicet let žil v ústranní veřejného života, který se narodil jako nemluvně a Maria s Josefem Ho museli naučit mluvit. Nalaďte si vysílání s titulem Ježíš a ticho Bílou sobotu 7. dubna od 18.00. Průvodcem vám bude P. Roman Czudek.

 

Titul našeho čtyřdílného velikonočního cyklu se uzavírá v neděli 8. dubna, kdy se zamyslíme nad tématem Ježíš a sláva. Bůh vzkřísil Ježíše z mrtvých. Díky Jeho věrnosti, pokoře a především lásce byla zlomena pouta nenávisti člověka vůči Bohu. Boží sláva září naplno a my už se zase smíme nechat touto slávou osvěcovat. O Boží slávě vypravují i nebesa, jak praví žalmista. Bylo ji možné zahlédnout ještě před Velikonocemi. V Ježíšově životě se začala projevovat při obětování v chrámu, při křtu v Jordánu, proměnění na hoře a podle evangelisty Jana i na samotném kříži. To vše připomene v čase od 20.40, kdy promluví P. Jan Polák.

 

 

V aktuálním týdnu vysíláme v přímém přenosu následující bohoslužby:

v úterý 3. dubna v 18.00 mši svatou ze studia Proglasu, ve čtvrtek 5. dubna v 18.00 mši svatou z kostela sv. Tomáše v Brně, v pátek 6. dubna v 18.00 velkopáteční obřady z kostela sv. Tomáše v Brně, v sobotu 7. dubna v 21.00 velikonoční vigilii z kostela sv. Tomáše v Brně, v neděli 8. dubna v 9.00 mši svatouz kostela sv. Augustina v Brně.

» TV Noe

Vysílání TV Noe je možné sledovat on-line. Více informací, podrobný program a pozvánky na akce najdete na internetové adrese www.tvnoe.cz.


9. díl pořadu o amatérském filmu Klapka s... tentokrát s Petrem Beranem sledujte v pondělí 2. dubna od 20:00.


V přímém přenosu z Vatikánu si můžete připomenout památku Umučení Páně při mši celebrované Svatým Otcem v pátek 6. dubna v 17:00.

 

Tradiční pozdrav hlavy katolické církve městu Římu a celému světu. Přímý přenos pozdravu Urbi et Orbi z náměstí sv. Petra sledujte v neděli 8. dubna v 11:50.

Zobrazeno 1169×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka