Co se vysílá, co se píše, co se děje...

Co si počít s Duchem svatým?

22. 5. 2012 0:00
Rubrika: Víra.cz | Štítky: tema:duch-svaty

Co si počít s Duchem svatým?  Lze přikázat lásku? Co znamená být matkou? O tom, ale i o jiných zajímavých tématech, vyšly v uplynulých dnech články na webu víra.cz. 


 

Co si počít s Duchem svatým?

Kdo je to vlastně – Duch svatý? A jak se nás jeho existence týká? Copak nestačí, když jako křesťané věříme v Boha a v jeho Syna Ježíše Krista? Občas dostávám podobné otázky. Mnozí lidé zjevně skutečně nevědí, co si s Duchem svatým počít.
Ani já to nedokážu pořádně vysvětlit. Proto bych se rád držel autorů evangelií a Skutků apoštolů. Ti nic nevysvětlují, ale jednoduše vyprávějí příběhy. Co se to vlastně tehdy o Letnicích přihodilo, když apoštolové udělali svou první zkušenost s Duchem svatým?

 

Svatodušní novéna k Roku biřmování 2012

Blíží se slavnost Seslání Ducha svatého. A navíc byl rok 2012 vyhlášen za Rok biřmování. Takže: už víte, jak se budete letos připravovat na Letnice?  Nabízíme inspiraci v podobě vlastní svatodušní novény pro tento rok.

 

Nebýt nástrojem zla

Modlíme se za děti, když jedou na výlet, aby se jim nic zlého nestalo. Modlíme se za ty, kdo jdou na operaci, aby dobře dopadla. Modlíme se snad i za pronásledované křesťany, aby jim nikdo neubližoval. A přece se občas stane na výletě něco neblahého, mnohá operace nedopadne dobře a pronásledování i zabíjení křesťanů leckde trvá. Je tedy Ježíšova prosba "abys je uchránil od Zlého" účinná?

 

Vař, uklízej, vychovávej a miluj. Největší z toho je ale láska.

„Budu-li dům udržovat bez poskvrny a bez smítka prachu,
budou-li všechny košile naškrobené a všechny ponožky zářivě bílé,
ale nebudu své rodině dávat lásku, budu pouhou ženou v domácnosti…“

Parafráze na "1. Korintským 13"  pro aktivní matky!

 

Ke zdravým vztahům patří i omluva…

Existuje důvod, proč ke zdravým vztahům v rodině patří upřímné omluvy: Všichni totiž někdy chybujeme. Nikdo z nás nemá k ostatním rodinným příslušníkům naprosto dokonalý vztah. Zdravé vztahy v rodině nevyžadují dokonalost. Je ale nutné, abychom se ke svým selháním správně postavili. Upřímná omluva je nejdůležitější krok k uzdravení a obnově vztahů.

 

Lze přikázat lásku?

„To vám přikazuji: Milujte se navzájem“ (Jan 15,17).

Lze přikázat lásku? Je to vůbec možné? Pokud člověk chápe lásku jako zamilovanost, spontánní náklonnost nebo příjemné vzrušení, pak je příkaz lásky opravdu nesmyslný. Jak tedy naložit s příkazem lásky?

 

"Jenom" matka

„Nedávno jsem se zúčastnila grilování pro zhruba pět set turistů; bylo to ve Skalistých horách. Naproti mně seděla čtyřčlenná rodina z Alabamy: tatínek, maminka a dvě dívenky ve věku osm a deset let. Vzájemně jsme se představili a pak jsme zapředli přátelský hovor typu „Znáte toho a toho?“ a „Čím se zabýváte?“ V jedné chvíli se kdosi Marie otázal, co „dělá“. Sklopila oči a tiše řekla: „Já jsem jen matka. Nechodím do zaměstnání.“ Okamžitě jsem zpozorněla. V hlavě se mi rozsvítilo červené světlo a rozezněla se siréna. Jakže? „Jen“ matka…!?“

 

Zobrazeno 1068×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka