Co se vysílá, co se píše, co se děje...

Potřebujeme v dnešní době nové sv. Cyrila a Metoděje?

9. 7. 2013 0:00

O čem píše Velehradské dvojčíslo KT č. 27-28/2013



Katolický týdeník tentokrát vychází ve dvojnásobném rozsahu a je plný zajímavého čtení: hned titulní strana cyrilometodějského speciálu přináší list papeže Františka, který zaslal do Česka při příležitosti oslav 1 150. výročí příchodu věrozvěstů.


Cyrilometodějské téma se line novinami jako červená nit. Jak být křesťany dnes? Potřebujeme v dnešní době nové sv. Cyrila a Metoděje? Zamyšlení a snad i odpovědi na tyto otázky dává Mons. Aleš Opatrný.
Od třech moravských biskupů se čtenáři dozvědí, čím je pro ně Velehrad. Trio představitelů diecézí moravské církevní provincie tentokrát představuje své osobnější zážitky z místa úzce spojeného s kolébkou naší víry. Historik Petr Kubín pak připomíná fakta (oddělená od mýtů) spojená s cyrilometodějskou misí.
Hlaholici je pak věnován rozhovor s kaligrafem ilustrátorem Jiřím Šindlerem.


Aby nezůstaly zastíněné dvě osobnosti českého křesťanství, ohlíží se P. Prokop Siostrzonek za svátkem světce, který mu dal jeho řeholní jméno, a KT tradičně připomíná i Jana Husa – v čem nám může být dnes blízký.


Na Velehradě při Dnech lidí dobré vůle moderuje setkání vozíčkářů. Ke světu vozíčkářů a mentálně postižených lidí má blízký vztah: herec Filip Tomsa. Více čtenářům prozrazuje v rozhovoru.


Ve dvojčísle začíná také tradiční Letní čtení na pokračování (Marie Šulcová – Strach buší na dveře). Přinášíme první část. Na literární straně najdete také úryvek z chystané knihy Oldřicha Seluckého.


Velehradský speciál v neposlední řadě představuje papežského legáta, kardinála Josipa Bozaniće, kterého vyslal Svatý otec, aby jej zastupoval na Velehradě.


Noviny uzavírá rozhovor s pozoruhodnou výtvarnicí Julianou Jirousovou, manželkou zesnulého básníka a vůdčí osobnosti českého undergroundu Ivana Martina Jirouse.


Více v aktuálním vydání KT ve vaší schránce nebo na www.katyd.cz.

Zobrazeno 958×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka