Co se vysílá, co se píše, co se děje...

František: Potřebujeme bratrskou lásku

13. 1. 2014 16:37
Rubrika: Další | Štítky: papez-františek , František

Promluva papeže Františka o tom, co znamená Ježíšovo narození a křest, o otevřeném nebi a opravdovém bratrství.


Dobrý den, drazí bratři a sestry.

Dnes je svátek Křtu Páně a dopoledne jsem pokřtil 32 dětí. Spolu s vámi děkuji za tato stvoření a za každý nový život. Je pro mne potěšením křtít děti. Moc mne to těší. Každé narozené dítě je darem radosti a naděje, a každé pokřtěné dítě, je divem víry a svátkem Boží rodiny.

Dnešní evangelium zdůrazňuje, že poté, co byl svatým Janem u řeky Jordán Ježíš pokřtěn, „otevřelo se nebe“ (Mt3,16). Uskutečnilo se tak proroctví. Jedna invokace, kterou nám podává adventní doba, totiž praví: „Kéž bys protrhl nebe a sestoupil“ (Iz 63,19). Kdyby nebe zůstalo zavřeno, byl by horizont tohoto pozemského života temný a beznadějný. Avšak slavením Vánoc nám víra opět dala jistotu, že Ježíšovým příchodem se nebe rozestoupilo.

Flickr, creative commons

A v den Kristova Křtu opět rozjímáme o otevřeném nebi. Zjevení Božího Syna na zemi je začátkem veliké doby milosrdenství po té, co bylo nebe uzavřeno hříchem, který jakoby vztyčil bariéru mezi lidskou bytost a jejího Stvořitele. Ježíšovým narozením se nebe otevírá. Bůh nám dává v Kristu záruku nezničitelné lásky. Jakmile se Slovo stalo tělem, je možné vidět otevřené nebe. Bylo to možné betlémským pastýřům, mudrcům z Východu, Křtitelovi, Ježíšovým apoštolům i prvomučedníkovi, svatému Štěpánovi, který zvolal: „Vidím nebesa otevřená“ (Sk 7,56). A je to umožněno také každému z nás, pokud se necháme proniknout Boží láskou, která je nám dána poprvé ve křtu působením Ducha svatého. Nechme se prostoupit Boží láskou! Je to veliká doba milosrdenství! Nezapomeňte na to. Toto je veliká doba milosrdenství!

Když Ježíš přijal od Jana Křtitele křest pokání v solidaritě s kajícím se lidem, ačkoli byl bez hříchu a nepotřeboval obrácení, Bůh Otec nechal z nebe zaznít hlas: „To je můj milovaný Syn, v něm mám zalíbení“ (Mt 3,17). Ježíš přijal potvrzení nebeského Otce, který jej poslal právě proto, aby sdílel náš stav, naši chudobu. Sdílení je pravým projevem lásky. Ježíš se od nás neodděluje, považuje nás za bratry a sdílí se s námi. Tak se spolu s Ním stáváme dětmi Boha Otce. Toto je zjevení a zdroj pravé lásky. A je to veliká doba milosrdenství!

Nezdá se vám, že naše doba potřebuje doplněk bratrského sdílení a lásky? Nezdá se vám, že všichni potřebujeme doplněk činorodé lásky? Nikoli takové, která se spokojí s improvizovanou pomocí, jež nepřitáhne, nevtáhne do hry, nýbrž lásky, která se sdílí a má účast na nepohodlí i soužení bratra. Život dostane chuť, nechá-li se prostoupit Boží láskou!

Prosme Nejsvětější Pannu, aby nám svojí přímluvou pomáhala v naší snaze následovat Krista cestou víry a lásky, cestou, kterou vyznačil náš křest.

Promluva papeže Františka před modlitbou Anděl Páně, 12. 1. 2014.

Zdroj: radiovaticana.cz

Zobrazeno 1147×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka