Co se vysílá, co se píše, co se děje...

KT10: rozhovor s rezignujícím biskupem, o úskalích modlitby, kněz pomáhá na Ukrajině

6. 3. 2014 0:00
Zvláštní pozornost věnuje nové vydání KT rezignaci českobudějovického biskupa Jiřího Paďoura, kterou přijal papež František. Seznamuje se stávající situací diecéze, která nyní prožívá období tzv. sedisvakance (prázdného stolce), a přináší především velký rozhovor s nyní již emeritním biskupem Jiřím Paďourem, v němž otevřeně hovoří o důvodech svého rozhodnutí, ale ohlíží se i za celou svou biskupskou službou.
Druhým velkým zpravodajským tématem je dění na Ukrajině a KT seznamuje se stanoviskem představitelů tamních církví i židovských obcí ke kritické situaci.
Kulturní stránka připomíná 20 let od úmrtí písničkáře Karla Kryla a všímá si, že mnohé z toho, na co dnes nadáváme, už krátce po pádu komunismu Kryl jasnozřivě kritizoval. Zároveň upozorňuje na nový rozhlasový cyklus Fenomén Karel Kryl.
Publicistická strana se věnuje novému filmu Babovřesky 2. Když ho režisér Troška natáčel, sliboval, že to v něm katolické církvi pěkně „vytmaví“. Jak to nakonec dopadlo?
Tematická dvoustrana pojednává na začátku postní doby o úskalích modlitby. Různé osobnosti nabízejí konkrétní inspiraci, jak znovu rozhýbat zatuhlý duchovní život a jak zajet na hlubinu. O úskalích modlitby a jak v ní pokročit dál, přemítá v rozhovoru P. Karel Satoria, spoluautor knížky o modlitbě, která letos zvítězila v anketě Dobrá kniha.
Příloha Perspektivy se zabývá tématem konverze, připomíná příběhy spisovatelů-konvertitů 20. století, jako byli G. K. Chesterton, Léon Bloy a další, zatímco v rozhovoru religionista Pavel Hošek mluví o vlastní konverzi a o tom, co znamená pravé obrácení.
Uvnitř listu čtenáři naleznou Postní přílohu, která má napomoci k hlubšímu prožívání této doby přípravy na Velikonoce. Na úvodní straně přináší obsáhlé poselství papeže Františka k letošní postní době. V další části přílohy přinášíme vyznání několika našich biskupů a kněží o jejich cestě k nalezení vlastního povolání.

 

Zobrazeno 916×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka