Co se vysílá, co se píše, co se děje...

Můžou dát rodiče dětem na zadek? Katolický týdeník č. 8/2015

11. 2. 2015 23:00

Rozporuplné reakce široké veřejnosti vyvolal před pár dny papež František svým výrokem o fyzickém trestání dětí. Zatímco v některých zemích zůstal jeho výrok téměř nepovšimnut, v jiných, převážně severských, zemích narazil na tvrdou kritiku. Katolický týdeník v Perspektivách nabízí úhly pohledu: 

Jan Jandourek:

"Pod samotným pojmem tělesný trest si většinou představíme jen působení fyzické bolesti rukou nebo rákoskou či jiným nástrojem. Tělesným trestem je ale i odepření některého blaha, například domácí vězení, které dítě omezí v jeho svobodě, nebo odepření kapesného. Je jasné, že pokud jde o přímé trestání na těle, jde o dvojí riziko, jednak je to ponížení a demonstrace síly, jednak hrozí poškození na zdraví."

Jiří Zajíc:

"Začátkem února si to papež nečekaně rozlil u mnohých z těch, kteří zatím jeho laskavému, otevřenému a prostému stylu tleskali. Stačil k tomu jediný odstaveček z jeho kázání o úloze otce v rodině. (...) Papež tím prý schvaluje tělesné tresty. Ozvaly se nejen různé sekulární instituce – zvláště z Velké Británie a Německa, ale ba i právě zasedající papežská komise pro ochranu nezletilých pocítila potřebu papeže napomenout za jeho „úlet“."

Všechny články z čísla 8 si můžete přečíst v online archivu KT - přes elektronické předplatné nebo na tabletech a chytrých mobilních telefonech Publero.

KT NABÍZÍ:
Průvodce postní dobou -
přináší speciální postní příloha.

Poušť  (nejen) v životě křesťana. O své zkušenosti (nejen) s tímto "podnebím" hovoří jezuita P. Jan Regner.

Perspektivy: Jak se vyrovnat s bolestí rozvodu. Poslední tři papežové se shodují v tom, že by církev i farnosti měly věnovat rozvedeným a znovu sezdaným velkou péči. I když nemohou ze zásadních důvodů přistupovat ke svátostem, mají mít ve společenství věřících své místo, a dokonce přejímat některé úkoly.

Doma: Děti a půst. Po celou postní dobu si schovávat všechny sladkosti a pak je o Velikonocích sníst. To byl v dětství ideál postu. Dokázali to jen ti s nejsilnější vůlí. Podle P. Jiřího Kani z Blanska je to ale úplně špatná představa…

VÍCE NA WWW.KATYD.CZ

PŘÍMLUVY – VŠEOBECNÁ MODLITBA VĚŘÍCÍCH 6. neděle v mezidobí (B)

Katolický týdeník
www.katyd.cz
Londýnská 44, 120 00 Praha 2
224 250 395, [email protected]

 

KT doporučuje: Penzion Klídek

Zobrazeno 2862×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka