Co se vysílá, co se píše, co se děje...

Proč v Praze nejezdí tramvaj číslo 13?

1. 5. 2012 0:00
Rubrika: Víra.cz

Výběr z toho nejzajímavějšího na víra.cz.


Bůh udělal člověka stavitelem

Téma týdne, tentokrát od P. Aleše Opatrného: „Bůh postavil člověka do světa s příkazem: ‚Naplňte zemi a podmaňte si ji‘(Gn 1,28). Dal člověku svobodu v rozhodování. Udělal ho tedy sám jakýmsi univerzálním stavitelem světa a sebe sama.
V dějinách ovšem vystupovalo a vystupuje mnoho učitelů ‚správného stavění‘.“

Co vlastně znamená, že je Ježíš nárožním kamenem?

 

Józef Augustyn: Neexistují nahodilá slova

Neexistují nahodilá slova. Všechna totiž vyjadřují to, co chováme v srdci: tužby, přání, potřeby – a to jak ty uspořádané a "férové", tak i ty chaotické a dvojznačné. Čím srdce přetéká, tím jsou nasycena slova, která z něj prýští.

 

Vítězit, přemáhat, mít navrch! To jsou hesla tohoto světa.

Hodí se tato hesla pro křesťany? Jak si poradit s tvrzením, že křesťanská víra přemáhá svět? Je to výzva k nějakým imperiálním choutkám? Nebo obraz, který není třeba brát vážně?

 

Člověk potřebuje přírodu

Člověku se až tají dech, když vidí nádheru nekonečně malých světů pod mikroskopem nebo nekonečně velkých a nepochopitelně vzdálených vesmírů, jež objevují astronomové.
 Je dobré naslouchat Zemi. Ano, chová se občas drsně, ale je to nenahraditelná učitelka. Země je věrná rytmu ročních období, době spánku a době plodnosti. Obvykle dodržuje své sliby dané těm, kteří nejenom pracují, ale dokážou i předvídat a společně se zabezpečit. Přináší nám poučení, když ukazuje, jak směšný je individualistický přístup a jak bohatě odměněni jsou ti, kteří umí zorganizovat spolupráci a vytváření rezerv.

Země ale není naším majetkem…

 

Proč v Praze nejezdí tramvaj číslo 13?

Zaregistrovali jste „pátek třináctého“? Prožíváte ho nějak? – aneb proč je dobré věřit, ale nebýt pověrčivý.:-)

 

Vyžadujeme-li od lásky příliš, je zklamání nevyhnutelné

„„Když jsem se vdávala, myslela jsem si, že konečně budu prožívat štěstí. Konečně mělo skončit mé dívčí osamocení. Byla jsem přesvědčená, že s manželem, tak okouzlujícím a jemným mladým mužem, jaký byl v době našeho zasnoubení, budeme nejbáječnější dvojicí na světě…“

Mladým lidem je důležité povědět, že po svatbě nenastane ráj. Láska slibuje splynutí, ale manželé zůstávají dva – se stěnou svých rozdílností. Manželství slibuje také sdílení, dialog, ale málokdo mluví o tíze každodennosti. Abychom mohli čelit této nevyhnutelné nespokojenosti, je nejprve třeba přestat se jí divit.

 

Mladí mladým o víře – Alfa pro mládež

Jak oslovit dnešní mládež?! Jak mladým zprostředkovat víru? Novinka v české církvi: Alfa pro mladé.

O kurzech Alfa se napsalo mnoho, mnozí z nás zřejmě vědí či tuší, o co jde v tomto desetitýdenním programu: uvedení do základních křesťanských témat v uvolněné i přátelské atmosféře. O kurzech Alfa pro mládež se ovšem zas tolik… protože u nás v Česku je to projekt zcela nový, který však s úspěchem běží několik let v jiných zemích. V čem se liší tato Alfa od té „klasické“?

O kurzech Alfa v Katolické církvi: www.katolalfa.cz/

 

Zobrazeno 1262×

Komentáře

František Fiala

Proč v Praze nejezdí tramvaj číslo 13? Hm, abych parafrázoval Obelixova slova: "Ti pražáci jsou ale blázni." :-D

Petr Coufalík (coufpe)

Asi tak, v Brně i ve Zlíně normálně jezdí takto označené vozy a nezdá se mi, že by byly prázdnější než jiné.

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka