Co se vysílá, co se píše, co se děje...

Netradičně do Santiaga de Compostela

25. 11. 2013 9:58

Z programové nabídky Radia Proglas a TV Noe v týdnu od 25. listopadu 2013.


 

» Proglas

Vysílání Radia Proglas je možné poslouchat on-line. Vysílací frekvence pro jednotlivé regiony a také mnoho zajímavých informací najdete na internetové adrese www.proglas.cz.

 

Od 25. 11. 2013 až do 24. 2. 2014 poběží na vlnách Proglasu nový duchovně vzdělávací pořad s názvem Církevní dějiny v zrcadle času II (1870-1945). Hostem redaktora Petra Pospíšila je PaedDr. Martin Weis, Th.D., církevní historik, který působí na půdě Teologické fakulty Jihočeské univerzityv Českých Budějovicích. Do dějin církve se můžete ponořit každé pondělí od 16.00 (do 16.25) a v repríze vždy následující neděli od 10.30. První část nazvanou Neomylný papež? vysíláme 25. listopadu. Úvodní díl nás zavede do roku 1870, kdy byl zahájen první vatikánský koncil. Představíme si osobnost papeže Pia IX., který koncil svolal. Papež Pius IX. byl blahoslaven Janem Pavlem II. spolu s papežem Janem XXIII. Zatímco u Jana XXIII veřejnost neměla pochyby, u Pia IX. se objevily nespokojené hlasy. Jaké byly? Nejvýznamnějším počinem tohoto koncilu bylo vyhlášení dogmatu o neomylnosti papeže. Jaké reakce toto dogma vyvolalo? Odpovědi nejen na tyto otázky se dozvíte v pořadu, k jehož poslechu vás srdečně zveme.

 

V pondělí 25. listopadu ve 22.00 (do 22.25) se vydáme po stopách Konstantina a Metoděje. Vypravíme se na Velehrad s pastorační asistentkou Sašou Chytkovou.

 

Většina křesťanů nepopírá Boží Prozřetelnost, ale mnozí ji zaměňují - vědomě, či nevědomě za fatalismus, což je víra v osud. Je opravdu všechno předurčené a nemá smysl prosit Boha o změnu, anebo máme naopak útočit na nebe a přimět Boha zasáhnout v náš prospěch? Jaké jsou vaše zkušenosti s Boží Prozřetelnosti? Noční linkou v pondělí 25. listopadu od 22.30 (do 23.30) provází reverend Jaroslav Kratka.  

 

Biblické postavě Jana Křtitele, která by mohla být synonymem pro advent, se v Tiché poště věnuje Lída Hojková. Relaci TWR zařazujeme v úterý 26. listopadu v 9.15. (do 9.30)

 

Jak projít s dětmi dobře adventní období, aby nemyslely jenom na dárky? Na to odpoví úterní Kafemlýnek s datem 26. listopadu. Nabídne také něco pěkného ke čtení, tvoření i snažení pro rodiče s dětmi, kalendáře na advent z časopisu Duha, detektivní bibli pro děti a několik pěkných knížek. Na slyšenou od 9.30 (do 10.30) se těší Irena Kintrová.

 

V Barvínku v úterý 26. listopadu představíme jedno zajímavé CD, zalistujeme stránkami křesťanských časopisů pro děti a mládež a zavítáme do Zlína, kde zjistíme, čím byl významný Tomáš Baťa. Poslouchejte v 16.00. (do 16.55)

 

Citová záležitost je křesťanská rocková skupina z Prahy, která svůj styl nazývá „garage praise“ neboli „kytarová muzika s texty o věcech mezi nebem a zemí“. Rozhovor s kapelou nabízí pořad Jak se vám líbí v úterý 26. listopadu v 19.15. (do 20.00)

 

Křesťané v řadách policistů – to je podtitul pořadu královéhradeckého studia, který naladíte v úterý 26. listopadu ve 22.00. (do 22.25)

 

V říjnu oslavil 80. narozeniny Karol Porubský - učitel, kapelník, skladatel a významná osobnost města Mikulova. Ke gratulantům se můžete přidat v pořadu Hrajte, kapely! ve čtvrtek 28. listopadu v 16.55. (do 17.55)

 

Katedrála a živá setkání - tak se jmenuje pořad pražského studia, který vás zve na stejnojmennou výstavu fotografů Romana Albrechta a Pavla Chaloupky v Mladotově domě na Pražském hradě. Rozhovor s nimi naladíte ve čtvrtek 28. listopadu ve 22.00. (do 22.25)

 

V seriálu Kanonické právo v životě církve dokončíme problematiku svátosti manželství. Vysvětlíme pojmy "privilegium Paulinum" a "privilegium Petrinum". Pohovoříme o činnosti diecézních a interdiecézních církevních soudů a o podmínkách pro podávání žaloby. Naladíte v pátek 29. listopadu v 9.30. (do 9.55)

 

Skončil Rok víry. Jak byl jeho průběh v jednotlivých farnostech a jak jej hodnotí církevní představitelé? Poslouchejte publicistický pořad Všimli jsme si v pátek 29. listopadu v 16.00. (do 16.45)

 

Hostem týdeníku Oktáva v pátek 29. listopadu bude Eben Trio. Tuto mladou a úspěšnou trojici zastoupí její violoncellistka Markéta Kubínová a vy se v 16.55 (do 17.25) dozvíte, jak se z Puella Tria stane Eben Trio, jak ke svému názvu přišli a jako hudbu vlastně hrají.

 

V adventní době věnujeme cyklus Dotýkání světla tematicky laděným pořadům, ve kterých se pokusíme nacházet hlubší souvislost vybraných starozákonních příběhů s tím, který se chystáme slavit o Vánocích. Jde hlavně o slavnost narození Spasitele, proto se zaměříme na vyprávění o narození osobností, které v dějinách spásy před Ježíšem sehrály důležitou roli. Poprvé bude řeč o praotci Izákovi, na kterého Abrahám se Sárou čekali velmi dlouho, až ztráceli trpělivost i naději. Poslouchejte v pátek 29. listopadu ve 22.00 (do 22.25)

 

Z předvánoční nabídky nakladatelství Paulínky vybírá v Knihovničce Proglasu Pavla Králová. Naladíte v neděli 1. prosince ve 13.20. (do 13.30)

 

Starostka obce Velešovice Zdenka Šprtová se obětavě podílí na činnosti Slavkovské iniciativy smíření. Jaké bylo letošní setkání? Dozvíte se v relaci Křesťan a svět v neděli 1. prosince od 17.00. (do 17.30)

 

 

V aktuálním týdnu vysíláme v přímém přenosu následující bohoslužby:

v úterý 26. listopadu v 18.00 mši svatou brněnských vysokoškoláků ze studia Proglasu, ve čtvrtek 28. listopadu v 18.00 mši svatou z kostela sv. Augustina v Brně, v pátek 29. listopadu v 18.00 mši svatou z kostela sv. Vojtěcha v Českých Budějovicích – Čtyřech Dvorech, v neděli 1. prosince v 9.00 mši svatou z kostela Nanebevzetí Panny Marie v Havlíčkově Brodě.

» TV Noe

Vysílání TV Noe je možné sledovat on-line. Více informací, podrobný program a pozvánky na akce najdete na internetové adrese www.tvnoe.cz.

Do pořadu Klapka s... si moderátor Petr Baran tentokrát pozval dva filmaře z Ústí nad Labem Marta Eslema Davida Surého. Natáčí především v zahraničí a to ve velice zajímavých a neznámých lokalitách celého světa. Zcestovali už asi 80 zemí a navštívili všechny kontinenty. Jedním z filmů, které diváci v rámci pořadu uvidí, je i „Camino de Santiago“, ve kterém autor prožívá společně se svým přítelem Davidem Surým netradičně pojatou pouť do Santiaga de Compostela. Sledujte v pondělí 25. listopadu ve 20.00.

 

Nový pořad TV Noe a Centra pro rodinu a sociální péči v Ostravě s názvem Na pořadu rodina představuje rodinný život jako primární životní hodnotu. Pátý díl: Děti na zemi i v nebi sledujte v úterý 26. listopadu ve 20.00

 

Adorace je příležitostí k zastavení, ztišení, usebrání, rozjímání, niternému rozhovoru s Bohem. Najít chvíli ztišení můžete společně s TV Noe ve středu 27. listopadu ve 20.00. Při adoraci mohou diváci nejen rozjímat, ale také zaslat své chvály a prosby prostřednictvím SMS nebo e-mailu a podělit se o ně s dalšími diváky.

 

Zajímá vás, co se děje ve Vatikánu? Týdenní zpravodajský souhrn přináší každou neděli Octava dies. Sledujte ve 20.00. Archivní díly naleznete na www.tv-mis.cz.

Zobrazeno 991×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka