Co se vysílá, co se píše, co se děje...

František: Nechme se Bohem pohladit

30. 12. 2013 15:19

Vánoční poselství papeže Františka, které pronesl 25 prosince 2013 na náměstí sv. Petra.


Sláva na výsostech Bohu a na zemi pokoj lidem, v kterých má Bůh zalíbení!“ (Lk 2,14).

Drazí bratři a sestry z Říma a celého světa, dobrý den a požehnané Vánoce!

Připojuji se ke zpěvu andělů, kteří se ukázali Betlémským pastýřům té noci, kdy se narodil Ježíš. Tento zpěv spojuje nebe i zemi, obrací se k nebi chválou a velebením a k lidem na zemi přáním pokoje. Všechny zvu, aby se připojili k tomuto zpěvu, jež platí pro každého muže a ženu, kteří ve tmách bdí, doufají v lepší svět a pečují o druhé ve snaze pokorně plnit své povinnosti.

Foto: Emila Luz, Flickr, cc.

Sláva Bohu!
Vánoce nás volají především k tomu, abychom vzdávali slávu Bohu, protože je dobrý, věrný a milosrdný. V tento den přeji všem, aby rozpoznali pravou tvář Boha, Otce, který nám daroval Ježíše. Přeji všem, aby pocítili, že Bůh je blízko, stanuli v Jeho přítomnosti, měli Jej rádi a ctili Jej. Každý z nás ať vzdává Bohu chválu především svým životem odevzdaným z lásky k Němu a k bratřím.

... a pokoj lidem.
Pravý pokoj – a my to víme - není rovnováhou protichůdných sil. Není hezkou „fasádou“, za níž ční kontrasty a rozdělení. Pokoj je každodenní – řemeslný – závazek plněný silou Božího daru, Boží milosti, které se nám dostalo v Ježíši Kristu.
Při pohledu na Dítě v jeslích, Dítě pokoje, mysleme na děti, které jsou nejkřehčími oběťmi válek, ale mysleme také na staré lidi, na týrané ženy, na nemocné... Války drtí a drásají spousty životů!

Mnoho životů přerval v nedávné době konflikt v Sýrii, podněcující nenávist a pomstu. Modleme se nadále k Pánu, aby ušetřil milovaný syrský lid nového utrpení, bojující strany ukončily násilí a zaručily přístup humanitární pomoci. Viděli jsme, jak mocná je modlitba! A jsem rád, že se dnes k této naší prosbě za mír v Sýrii připojují také věřící jiných náboženských vyznání. Nikdy neztrácejme odvahu se modlit! Odvahu říci: Pane, daruj svůj pokoj Sýrii a celému světu. A zvu také nevěřící, aby toužili po míru. S jejich touhou, s onou touhou, která rozšiřuje srdce. Všichni jednotně buď modlitbou anebo touhou, všichni pro mír.

Dítě, daruj pokoj Středoafrické republice, na niž často lidé zapomínají. Ty však, Pane, nezapomínáš na nikoho! A chceš přinést mír také do oné země, která je sužovaná spirálou násilí a chudoby, kde je mnoho lidí bez příbytku, vody a potravin, bez životního minima. Napomoz ke smíření v Jižním Súdánu, kde nynější napětí přineslo již mnohé oběti a ohrožuje mírumilovné soužití tohoto mladého státu.

Kníže pokoje, všude obrať srdce násilníků, aby složili zbraně a byla nastoupena cesta dialogu. Pohleď na Nigérii, drásanou neustálými ozbrojenými útoky, které nešetří nevinné a bezbranné. Požehnej zemi, kterou jsi vyvolil pro svůj příchod na svět a přiveď ke zdárnému výsledku mírová jednání mezi Izraelci a Palestinci. Zahoj rány milovaného Iráku sužovaného častými atentáty.

Pane života, ochraňuj ty, kteří jsou pronásledováni pro Tvé jméno. Daruj naději a útěchu uprchlíkům a utečencům, zvláště v Africkém rohu a na východě Demokratické republiky Kongo. Učiň, aby se migrantům hledajícím důstojný život, dostalo přijetí a pomoci. Ať už nikdy nedojde k tragédiím s tolika mrtvými, kterých jsme byli letos svědky u Lampedusy!

Betlémské dítě, dotkni se srdcí těch, kteří jsou zapojeni do obchodování s lidmi, aby si uvědomili závažnost tohoto zločinu proti lidskosti. Pohlédni na četné děti, které jsou unášeny, zraňovány a zabíjeny v ozbrojených konfliktech, jsou z nich děláni vojáci a bylo jim ukradeno jejich dětství.

Pane nebe a země, pohleď na tuto naši planetu, která je chamtivostí a lakotou lidí často bezohledně vykořisťována. Pomoz a opatruj ty, kteří se stali obětí přírodních pohrom, zvláště drahého filipínského lidu těžce postiženého nedávným tajfunem.

Drazí bratři a sestry, v tomto světě, v tomto dnešním lidstvu se narodil Spasitel, kterým je Kristus Pán. Zastavme se u Betlémského dítěte. Dovolme svému srdci se dojmout, nemějme z toho strach. Nemějme strach z toho, že se naše srdce dojme. Naše srdce potřebuje obměkčit. Nechme je rozehřát Boží něhou; potřebujeme Boží pohlazení. Boží pohlazení nezraňuje, ale dává nám pokoj a sílu. Potřebujeme Jeho pohlazení. Bůh je veliký v lásce, Jemu patří chvála a sláva na věky!

Bůh je pokoj: prosme Jej, aby nám pomáhal denně ho vytvářet ve svém životě, ve svých rodinách, ve svých městech a státech, na celém světě. Nechme se dojmout Boží dobrotou.

Zdroj: radiovaticana.cz

Zobrazeno 1421×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka